- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
- de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023
- het KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023
- het stedelijk reglement betreffende de organisatie van marktactiviteiten op het openbaar domein van 29 september 2016
De Vlaamse regering heeft de regelgeving over ambulante en kermisactiviteiten geactualiseerd. Vanaf 1 april 2024 gaan alle wijzigingen van deze hervorming in. Het stedelijk reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein dient in die zin aangepast te worden.
In afwachting van een volledige herziening en actualisering van het stedelijk reglement, worden de strikt noodzakelijke aanpassingen aangebracht om in orde te zijn met de hogere regelgeving.
De belangrijkste wijziging die door het decreet van 3 maart 2023 werd doorgevoerd is dat een onderneming in Vlaanderen niet meer moet beschikken over een machtiging om ambulante of kermisactiviteiten uit te oefenen. De leurkaart en kermiskaart zijn met andere woorden afgeschaft. Een gepaste inschrijving van de onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen is voldoende. Daarnaast wordt eveneens de minimumopzegtermijn bij het definitief opheffen van een standplaats gewijzigd en kunnen voortaan ook maatschappen met een inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat een standplaats op de openbare markt of het openbaar domein verkrijgen. De wetswijziging van 2024 voorziet ook dat voor de controle het identiteitsbewijs kan worden gevraagd om de hoedanigheid van de persoon die een standplaats aanvraagt of inneemt te controleren.
Besluit
Artikel 1: Het stedelijk reglement betreffende de organisatie van marktactiviteiten op het openbaar domein van 29 september 2016 wordt opgeheven met ingang van 1 mei 2024.
Art. 2: Het stedelijk reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein wordt vastgesteld als volgt en treedt in werking op 1 mei 2024:
Reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein
Definities
Voor de toepassing van deze rubriek wordt verstaan onder:
Artikel 1. Gegevens van openbare markten
Openbare markten, georganiseerd op het openbaar domein, mogen slechts georganiseerd worden op plaatsen, dagen en uren door de gemeenteraad vastgesteld.
De gemeenteraad vertrouwt aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.
Bijkomende feest- en andere markten worden niet als een openbare markt beschouwd maar zijn manifestaties ter bevordering van de lokale handel in de stad en worden ingericht door het stadsbestuur in samenwerking met eventueel de marktbond en/of plaatselijke handelsverenigingen.
Het college van burgemeester en schepenen beslist op welke dagen de markten die samenvallen met wettelijke feestdagen en evenementen al dan niet gehouden worden.
De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in:
Artikel 1.1. Dinsdagmarkt
De dinsdagmarkt wordt gehouden op dinsdagvoormiddag vanaf 08.00 uur tot 12.30 uur in voornoemde straten: Grote Markt, Kalkmarkt, Nieuwstraat, Peperstraat, Minderbroederstraat en Schapenmarkt.
Artikel 1.2. Vrijdagmarkt
De vrijdagmarkt wordt gehouden op vrijdagvoormiddag vanaf 08.00 uur tot 12.30 uur op de Grote Markt.
Artikel 1.3. Zondagmarkt
De zondagmarkt wordt gehouden op zondagvoormiddag vanaf 08.00 uur tot 12.30 uur op het Sint-Jorisplein.
Volgende artikelen zijn toegelaten op het rommelmarktgedeelte van de zondagmarkt:
Particulieren mogen beginnen uitpakken vanaf 7.00 uur en om 14.00 uur moet het volledige marktterrein leeg en opgeruimd zijn. De particuliere verkopers staan hierbij in voor de reinheid van hun standplaats. Het achterlaten van spullen, rommel of verpakkingsmateriaal staat gelijk aan sluikstorten en wordt gesanctioneerd.
Artikel 2. Plan van de markten
De gemeenteraad vertrouwt aan het College van Burgemeester en Schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.
Het college zal daarbij rekening houden met de vereisten van een evenwichtige en gediversifieerde markt, vraagevolutie en marktvernieuwing.
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit plan steeds geraadpleegd worden.
De plannen van de standplaatsen liggen tevens ter inzage op de team markten en kermissen, Grote Markt 27, 3300 Tienen.
Artikel 3. Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8 §2, art. 10 §1 en KB art. 25)
Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.
Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkoper aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan ook altijd vragen dat diegene die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt, zijn identiteitsbewijs voorlegt.
De attesten verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, brandrisico’s en volksgezondheid worden voorgelegd aan de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris bij de toekenning van een standplaats, en naar aanleiding van een periodieke en steekproefsgewijze controle. Daarnaast worden ze voorgelegd op elk verzoek:
De standplaatsen kunnen occasioneel ook toegewezen worden aan wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt met het oog op de verkoop, hiervoor toegelaten overeenkomstig artikel 7 van het Koninklijk Besluit betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten dd. 24 september 2006 (verder K.B. van 24 september 2006).
Niet-commerciële verkopen dienen occasioneel te blijven en kaderen in één van de volgende doelen:
Per marktdag worden maximaal twee verenigingen voor een niet-commerciële verkoop toegelaten. Indien er meer aanvragen zijn voor eenzelfde marktdag wordt de toelating verleend op basis van de chronologische volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Een aanvraag voor occasionele verkoop met een niet-commercieel karakter moet digitaal aangevraagd worden via de website van de stad Tienen.
De handelaars in voedingswaren moeten voldoen aan de wettelijke vereisten betreffende de hygiëne bij:
Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot twee (wet art 8).
Teneinde een optimale bezetting op de wekelijkse markten na te streven, kan een vast abonnement van een marktstandplaats gedeeld worden. Dit kan enerzijds door twee seizoensgebonden marktkramers die zo aaneensluitende seizoenen eenzelfde standplaats delen. Anderzijds kunnen twee marktkramers elkaar wekelijks afwisselen en zo een heel jaar eenzelfde standplaats bezetten. Beide marktkramers krijgen een vast abonnement van 6.5 weken i.p.v. de 13 weken per kwartaal. De marktkramer met abonnement zoekt zelf een compatibele marktkramer. De stad Tienen vervult hierin geen actieve rol. Als de tweede marktkramer een ander product verkoopt, dan dient er een goedkeuring aan het College van Burgemeester en Schepenen aangevraagd te worden. Er is geen sprake van onderverhuur. Beide marktkramers zijn individuele en evenwaardige abonnementhouders bij de stad Tienen.
Artikel 4. Inname standplaatsen (KB art. 26)
De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:
De personen vermeld in B tot E kunnen de standplaatsen innemen die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen of onderverhuurd.
Artikel 5. Onderverhuur standwerkers (KB art. 36)
De standwerkers, die een abonnement voor een standplaats verkregen hebben, kunnen hun tijdelijk gebruiksrecht op deze standplaats onderverhuren aan andere standwerkers, namelijk:
Al naargelang deelt de standwerker of de vereniging de lijst van standwerkers mee aan wie het tijdelijk gebruiksrecht van de standplaats werd onderverhuurd.
De prijs van de onderverhuring mag niet hoger zijn dan het deel van de abonnementsprijs voor de duur van de onderverhuring.
Artikel 6. Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB art. 23)
De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:
EN/OF
Artikel 7. Toewijzingsregels losse plaatsen
De standplaatsen die niet het voorwerp zijn van een abonnement, zijnde minimaal 5% van de beschikbare plaatsen, worden onder de losse marktkramers verdeeld op de dag van de markt.
De toewijzing gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt. Indien de volgorde op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting.
Degene die de standplaats krijgt toegewezen, betaalt de vergoeding aan de door het stadsbestuur gemachtigde ambtenaar, tegen afgifte van een ontvangstbewijs. De toegewezen plaatsen mogen slechts vanaf 8.00 uur worden ingenomen.
Standplaatsen die het voorwerp zijn van een abonnement op de dinsdag-, vrijdag- en zondagmarkt die niet tijdig ingenomen zijn, d.w.z. om 8.00 uur, kunnen gebruikt worden als standplaatsen voor de “losse marktkramers”.
De marktleider kan losse marktkramers weigeren om redenen van praktische aard, veiligheid, openbare orde, toegankelijkheid en aangeboden artikel om de diversiteit te waarborgen.
Artikel 8. Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markt
Artikel 8.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement
Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt vrijkomt, gaat de gemeente na of er een geschikte kandidaat is in het register van de kandidaturen, zoals omschreven in 8.2. Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt door publicatie van een kennisgeving. Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht aangeplakt aan het stedelijk infobord en/of via de website (www.tienen.be). De kandidaturen kunnen ingediend worden na een melding van vacature.
De kandidaturen worden gericht aan de stad Tienen en binnen de termijn voorzien in de kennisgeving van de vacature ingediend:
Ze moeten de gegevens en documenten bevatten die door deze kennisgeving en onderhavig reglement vereist worden. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.
Deze kandidaturen bevatten minstens volgende gegevens:
In de kennisgeving kunnen bijkomende gegevens en documenten worden gevraagd.
Bij ontvangst van de kandidatuur volgt de onmiddellijke afgifte van een genummerd en gedateerd ontvangstbewijs door de stad Tienen aan de kandidaat met de vermelding van de datum van de volgorde van zijn kandidatuur.
Artikel 8.2. Register van de kandidaturen (KB art. 31)
Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst bijgehouden in een register van de kandidaturen met registratie van het tijdstip van de indiening van de kandidatuur. Deze kandidaturen worden geklasseerd:
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit register steeds geraadpleegd worden.
Openliggende standplaatsen welke in aanmerking komen voor toewijzing van een abonnement worden uitsluitend toegekend via dit register, rekening houdend met de diversificatie, marktvernieuwing en aantrekkelijkheid van de markt.
De aanvrager zal elke adreswijziging onmiddellijk melden aan het stadsbestuur, team markten en kermissen, zo niet vervalt zijn of haar volgorde in het register.
De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur.
Artikel 8.3. Volgorde van toekenning van de standplaatsen
Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement zullen met het oog op de toekenning ervan de kandidaturen als volgt worden geklasseerd in het register van de kandidaturen, rekening houdend met de eventuele specialisatie:
Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:
Artikel 8.4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen (KB art. 33)
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris maakt de toewijzing van de standplaats bekend aan de aanvrager:
Door de toegewezen standplaats te aanvaarden, verklaren de marktkramers zich te
onderwerpen aan alle geldende voorschriften van het gecoördineerd politiereglement.
Het is de marktkramers verboden een andere marktplaats of een gedeelte ervan in te nemen, dan de marktplaats die hen werd toegewezen en waarvoor ze betalen. In uitzonderlijke (weers)omstandigheden kan er anders beslist worden door de marktleider.
Artikel 9. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (KB art. 34)
Een plan en/of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat :
Buiten de identiteit van de houder van de standplaats of van de persoon door wiens tussenkomst de standplaats toegekend is, de eventuele specialisatie en het seizoensgebonden karakter van de standplaats, mag het plan of het register verwijzen naar een bestand dat de andere inlichtingen overneemt.
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit plan of register steeds geraadpleegd worden.
Artikel 10. Periodiciteit van abonnement
De abonnementen worden toegekend voor de duur van 6 maanden. Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager (cf. artikel 4 en artikel 15 van dit marktreglement) en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op duurzame dragen tegen ontvangstbewijs door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris in de gevallen bepaald in artikel 13 van dit marktreglement
Een seizoensgebonden activiteit (art 37 KB) is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden. De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.
Marktkramers die bij de inwerkingtreding van onderhavig reglement over een vaste standplaats beschikten, bekomen een abonnement voor de effectief verkochte goederen behoudens tegenbericht.
Artikel 11. Opschorting van abonnement
De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:
De opschorting gaat in de dag waarop de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug.
Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats, waarbij geen rekening gehouden wordt met de specialisatie van het register (van abonnementen).
Bij regelmatig terugkerende opschortingsaanvragen, die een negatief effect hebben op de organisatie van de markt, kan het College van Burgemeester en Schepenen beslissen de houder van het abonnement een andere standplaats toe te wijzen.
De abonnementhouder mag maximaal 15 marktdagen per dienstjaar afwezig zijn. Bij meer afwezigheden kan het College van Burgemeester en Schepenen beslissen het abonnement op te schorten of een andere standplaats toe te wijzen.
Bij meer dan vijf opeenvolgende afwezigheden, zonder enige verwittiging aan de marktleider, kan het College van Burgemeester en Schepenen beslissen het abonnement op te schorten of een andere standplaats toe te wijzen.
Artikel 12. Afstand van het abonnement
De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement:
Indien de opzeggingstermijnen niet worden gerespecteerd, is een vergoeding verschuldigd gelijk aan drie maanden standplaatsvergoeding.
De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
Artikel 13. Schorsing en opzegging van abonnement
Het abonnement zal door het College van Burgemeester en Schepenen geschorst of opgezegd worden in volgende gevallen:
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Artikel 14. Overdracht standplaats
Artikel 14.1. Voorwaarden
De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende cumulatieve voorwaarden:
De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. In geval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.
Artikel 14.2. Toelating overdracht standplaatsen
De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris heeft vastgesteld dat:
De overnemer dient een volledig marktdossier bestaande uit alle verplichte documenten, zoals omschreven in artikel 8.1, te bezorgen aan de stad.
De overlater en overnemer krijgen een termijn van 1 maand na het schriftelijk bekendmaken van de overdracht om al de gevraagde documenten in orde te brengen. Komt de overname na 1 maand niet tijdig op het college door het ontbreken van de gevraagde documenten, dan keert de standplaats automatisch terug naar de stad Tienen.
Artikel 15. Vooropzeg vanuit de stad (Wet art. 8 § 2)
Het College van Burgemeester en Schepenen heeft het recht om:
In geval van vooropzeg vanuit de stad gelden de volgende opzegtermijnen:
Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement (zie artikel 8.3).
De onderrichtingen van het College van Burgemeester en Schepenen dienen nageleefd te worden.
Artikel 16. Seizoengebonden ambulante activiteiten
De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van seizoensgebonden ambulante activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit.
De titularis is gehouden de periodes van deelname vooraf mee te delen aan het stadsbestuur. Deze periodes zijn vast voor de looptijd van het abonnement. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.
Artikel 17. Bevoegdheid marktleider (KB art. 44)
Op de marktdagen staat minstens één van de marktleiders (of zijn afgevaardigde) ter beschikking van alle marktgebruikers. Hij zal hiervoor hetzij ter plaatse aanwezig zijn, hetzij bereikbaar zijn per telefoon of GSM, waarna hij zich onmiddellijk ter plaatse kan begeven indien zijn aanwezigheid vereist is. Dit telefoonnummer wordt medegedeeld aan elke marktkramer bij het begin van de markt.
De marktleider houdt toezicht op de naleving van onder meer onderhavige bepalingen van het gecoördineerd politiereglement. Het is zijn plicht de marktkramers die hun verplichtingen niet nakomen, via sensibilisering daarop te wijzen.
De marktleider, aangesteld door de burgemeester of zijn afgevaardigde, is bevoegd om documenten die de identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen en de voorwaarden voor het uitoefenen van ambulante activiteiten te controleren.
Artikel 18. Afwezigheden
Marktkramers die één week afwezig zullen zijn, dienen de marktleider hiervan per e-mail in kennis te stellen, ten laatste op de dag waarop de markt plaatsvindt.
Marktkramers die twee weken afwezig zullen zijn, dienen de marktleider of het stadsbestuur per brief of per e-mail in kennis te stellen, ten laatste op de dag waarop de markt plaatsvindt.
Als geldige redenen worden aanvaard: verlof, sociaal verlof, familiale redenen, ziekte of een defect aan de verkoopinstallatie. Langdurige of veelvuldige afwezigheid dient gestaafd te worden met officiële bewijsstukken, die binnen de drie werkdagen per post of per duurzame drager bezorgd worden.
Een marktkramer kan wegens verlof maximaal 12 weken per jaar afwezig zijn op de markt waarvoor deze een abonnement heeft.
Ten aanzien van marktkramers die meermaals in gebreke blijven om de marktleider op de hoogte te stellen van hun afwezigheid, kan het College van Burgemeester en Schepenen beslissen over te gaan tot een schorsing of opzegging van hun abonnement, zie artikel 13[JL3] .
Artikel 19. Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten op openbare markt
Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op de openbare markt, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelde aangebracht worden wanneer deze alleen werken.
Het bord bevat volgende vermeldingen:
Artikel 20. Plaatsen
De marktkramers zullen de plaatsaanduidingen eerbiedigen. Al de kramen worden in rechte lijn opgesteld met inachtneming van de vooruitspringende gedeelten, van de schragen of het toongedeelte van de winkelwagens.
De maximum breedte van de standplaatsen bedraagt voor alle markten4 metervoor zover de opstelling van de markt het toelaat. Uitzonderlijk kan een afwijking van deze breedte door de marktleider worden toegestaan, indien dit in het voordeel is van het totale marktbeeld. Een vrije doorgang van 4 meter breedte en hoogte voor de hulpdiensten dient ten alle tijden gewaarborgd te blijven.
De maximum lengte van de standplaatsen bedraagt 15 meter. Er worden afwijkingen tot maximum20 metertoegestaan. Alleen de abonnementhouders die beschikken over 15 meter of meer kunnen hierop aanspraak maken voor zover de opstelling in de marktrij dit toelaat. De abonnementhouder richt hiervoor een schriftelijke aanvraag aan het College van Burgemeester en Schepenen. Het College van Burgemeester en Schepenen staat de afwijking al dan niet toe op voorstel en advies van de marktleider.
Vrijgekomen meters worden bij voorkeur bestemd voor losse marktkramers. De maximum lengte van de standplaatsen van de losse marktkramers bedraagt 8 meter. Onder geen beding mogen extra meters t.o.v. de in het abonnement vastgelegde meters ingenomen worden. Uitzonderlijk kan dit door de marktleider worden toegestaan, indien dit in het voordeel is van het totale marktbeeld.
Het oprijden naar de vaste standplaats dient te gebeuren via de aangeduide oprijzones (zie artikel 22). Hierbij dient de marktkramer de instructies van de marktleider strikt te volgen.
De aan het publiek voorbehouden doorgangen moeten vrij blijven van alle voorwerpen die het verkeer en de voetgangers zouden kunnen hinderen, zoals daar zijn: afval, manden, bakken, schragen, hangende voorwerpen, reclameborden en dergelijke. Stoepborden aan kramen mogen de doorgang voor de bezoekers niet belemmeren en dienen dus binnen de grenzen van het kraam te worden geplaatst. Indien een marktwagen of -kraam binnen de standplaats deels op het voetpad staat, dient er te allen tijde 90 cm vrije doorgang achter de kraam voorzien te blijven.
Het is verboden de waren op de grond uit te stallen (uitgezonderd plantgoed, antiek, brocante en vintage). De waren zullen op een kraam gelegd worden met een minimum hoogte van50 cm.
Bij een verplaatste markt kan het zijn dat de gevraagde meters gebonden aan het abonnement niet kunnen worden toegestaan. Hierbij wordt rekening gehouden met het totale marktbeeld en het opgemaakte marktplan.
Het is niet toegelaten pinnen of andere voorwerpen in de grond te slaan. Voor het vastmaken van de kramen en dekzeilen kunnen gebeurlijk gewichten of andere methoden gebruikt worden. De marktkramers zijn aansprakelijk voor de door hen aangerichte schade.
Artikel 21. Opstellen van de kramen
Artikel 22. Op- en afrijden van het marktcircuit
De marktwagens dienen bij het oprijden van het marktcircuit de oprijzones te respecteren en dit in het kader van ordelijkheid en veiligheid. Dit geldt eveneens voor het wegrijden wanneer de markt beëindigd is.
Afwijkingen kunnen toegestaan worden door de marktleider of de politie om reden van veiligheid of praktische overwegingen.
Artikel 23. Reinheid
De marktkramers zijn verplicht te zorgen voor de reinheid van hun standplaats, hun marktkraam of winkelwagen.
De kramen of winkelwagens moeten zo zijn ingericht dat geen brandbare, schadelijke, hinderlijke en onwelriekende vloeistoffen afdruipen. Indien zulks onvermijdelijk is, moeten die vloeistoffen in waterdichte emmers of kuipen worden opgevangen.
De marktkramers zorgen ervoor dat hun inrichting geen overdreven reuk, noch rook verspreidt die voorbijgangers of bewoners van de buurt kunnen hinderen.
Het is strikt verboden afval, van welke aard ook, op de grond te werpen of op te stapelen. De marktkramers zullen alle afval in emmers of bakken verzamelen. Gedurende de warme dagen moet afval dat insecten of ongedierte aantrekt, in gesloten recipiënten worden geplaatst.
Marktkramers met eetwaren en/of dranken voor onmiddellijk verbruik moeten steeds het nodige doen, opdat hun klanten de openbare plaats rond hun verkooppunt niet vervuilen:
De marktkramers staan persoonlijk in voor het opruimen en proper maken van hun
standplaats en van de helft van de aanpalende doorgangen. Dit moet gebeuren na het sluiten van de markt. Zij dienen alle afval, verpakkingsmateriaal en andere voorwerpen mee te nemen. Tijdens de markt dienen verpakkingsmaterialen ordentelijk en niet zichtbaar voor de bezoeker te worden geplaatst.
Artikel 24. Veiligheid
Artikel 25. Controle
De marktkramers moeten steeds het bezoek toelaten van de marktleider of aangestelden van het stadsbestuur, die controle uitoefenen op de inrichting van de markt, de eerlijkheid en correctheid in handelszaken en op de kwaliteit van de koopwaren.
Elke handeling bij de uitstalling van de eetwaren en andere goederen met het inzicht de koper te bedriegen of te misleiden is verboden. Het College van Burgemeester en Schepenen mag de toegang tot de markt tijdelijk of definitief verbieden aan de handelaars die bedorven, beschadigde, vervalste of voor het gebruik ongeschikte eetwaren of andere goederen verkopen of te koop aanbieden.
De toestellen die gebruikt worden voor de verkoop en die dienen als basis om het verschuldigde bedrag en het gewicht van de koopwaar te bepalen, moeten geijkt zijn.
Artikel 26. Orde, overlast en publiciteit
Het is iedereen verboden om de verkoop op het marktcircuit te belemmeren of de orde te verstoren.
Artikel 26.1. Flyers/samples
Voor het uitdelen van flyers, folders, samples e.d. dient vooraf een schriftelijke toelating van de burgemeester bekomen te worden.
Deze flyers, folders, samples e.d. mogen echter niet opgesteld zijn met het oog op een eventuele verkoop of bestelling van bepaalde producten of diensten. Indien dit toch het geval is, is er een machtiging tot uitoefening van een ambulante activiteit vereist en dient de reglementering voor toekenning van een standplaats gevolgd te worden.
Indien de toelating tot het uitdelen van flyers, folders, samples e.d. werd verkregen, zal de marktleider de plaats aanduiden waar dit kan gebeuren. Dit kan niet op een standplaats voor het uitoefenen van een ambulante activiteit, doch enkel op een voorziene plaats voor activiteiten waarvoor geen machtiging vereist is. Bij het ronddelen van publiciteit mag het vlot verloop van de markt geenszins belemmerd worden.
Artikel 26.2 Geluidsoverlast
Het gebruik van geluidsinstallaties, megafoon of geluidsversterkende middelen is verboden met uitzondering van de verkopers van geluidsdragers.
Het is verboden de activiteiten als marktkramer op zo een manier uit te oefenen dat de normale activiteiten van de andere marktkramers ernstig verstoord of onmogelijk gemaakt worden. De overtreders kunnen verplicht worden de markt te verlaten.
Het gebruik van geluidsversterkende middelen is toegelaten na akkoord van de marktleider en op voorwaarde dat de normale activiteiten van de andere marktkramers niet verstoord of onmogelijk gemaakt worden. De overtreders kunnen na een mondelinge verwittiging door de marktleider of door de politie verplicht worden de markt te verlaten.
Het is verboden enige vorm van muziek, versterkt of niet-versterkte, te spelen of propaganda met geluidsversterkende middelen te voeren voor andere personen dan marktkramers.
Elk gedrag dat de goede uitbating of de goede naam van de markten schaadt, moet vermeden worden. De standhouders moeten zich correct gedragen tegenover het publiek, de marktleider en andere aanwezige personen. De marktkramers die bijvoorbeeld wanorde veroorzaken, bedreigingen uiten, de marktleider beledigen, vechten, gebouwen of materiaal beschadigen, ... zullen de toegang tot de markt geweigerd worden. Desgevallend zal er een schadevergoeding geëist worden.
Artikel 26.3. Bedelen
Het is verboden te bedelen op het marktcircuit.
Artikel 27. Standplaatsvergoeding
Het belastingreglement op de standplaatsen op de openbare markten en wegen, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019, is van toepassing. Dit belastingreglement wordt als bijlage gevoegd bij onderhavig reglement.
Indien de standplaatsvergoeding niet vereffend wordt voor de uiterste betalingsdatum, kan de marktkramer de hem toegewezen standplaats verliezen. Na verlies van standplaats kan de marktkramer ook niet op losse basis deelnemen aan een Tiense markt, totdat dit bedrag betaald wordt.
Het College van Burgemeester en Schepenen heeft het recht om na één schriftelijke aangetekende verwittiging de standplaats in te trekken, indien de marktkramer niet onmiddellijk na deze verwittiging overgaat tot het betalen van de standplaatsvergoeding.
Artikel 28. Afschaffing en ontruiming standplaatsen
Het College van Burgemeester en Schepenen heeft steeds het recht bestaande standplaatsen definitief af te schaffen indien de openbare orde, wijzigingen in de verkeerscirculatie, andere omstandigheden van openbaar nut, een reorganisatie van de markt of de herinplanting op een andere locatie dit vereisen (zie artikel 15).
Behalve in geval van dringende noodwendigheid (bv. dringende wegenwerken), mag de termijn van vooropzeg niet minder zijn dan 6 maanden. In deze gevallen hebben de marktkramers wiens standplaats is afgeschaft voorrang overeenkomstig het register, zoals bepaald in artikel 8.3.
Het College van Burgemeester en Schepenen kan tijdelijk standplaatsen ontruimen of verplaatsen wegens werken aan de weg of aan constructies nabij de standplaatsen gelegen, wegens het snoeien van bomen, uit hoofde van andere werken, jaarlijkse kermissen of evenementen. Bij tijdelijke verplaatsing bestaat de mogelijkheid dat de bestaande meters niet kunnen toegewezen worden. De marktleider zal dit staven met een marktplan.
De marktkramers kunnen geen aanspraak maken op schadevergoeding vanwege de stad om reden van de uitoefening van bovenvermelde voorbehouden rechten van verplaatsing en ontruiming.
Vragen om vermindering van standplaatsvergoedingen, gesteund op de afschaffing of de vermindering in lengte, zullen naar billijkheid onderzocht worden.
Artikel 29. Marktcommissie
Er is een marktcommissie verantwoordelijk voor alle markten. Deze is als volgt samengesteld:
De marktcommissie vergadert indien de noodzakelijkheid het vereist, maar komt minstens 1 keer per jaar samen. De marktcommissie heeft een uitsluitend adviserende functie. Ze verstrekt advies over alle aangelegenheden betreffende de markt. Personen van wie de aanwezigheid nuttig zou zijn voor de bespreking van een bepaald onderwerp, kunnen worden uitgenodigd om de vergadering bij te wonen.
Artikel 30. Aanvaarding reglement
Door de toegewezen standplaats te aanvaarden, verbinden de marktkramers zich ertoe om de bepalingen van onderhavig reglement na te leven.