- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
- de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023
- het KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023
- het stedelijk reglement van 23 december 2010, gewijzigd op 27 maart 2014, betreffende de organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten
De Vlaamse regering heeft de regelgeving over ambulante en kermisactiviteiten geactualiseerd. Vanaf 1 april 2024 gaan alle wijzigingen van deze hervorming in. Het stedelijk reglement betreffende de organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten dient in die zin aangepast te worden.
In afwachting van een volledige herziening en actualisering van het stedelijk reglement, worden de strikt noodzakelijke aanpassingen aangebracht om in orde te zijn met de hogere regelgeving.
De belangrijkste wijziging die door het decreet van 3 maart 2023 werd doorgevoerd is dat een onderneming in Vlaanderen niet meer moet beschikken over een machtiging om ambulante of kermisactiviteiten uit te oefenen. De leurkaart en kermiskaart zijn met andere woorden afgeschaft. Een gepaste inschrijving van de onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen is voldoende.
Besluit
Artikel 1: Het stedelijk reglement betreffende de organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten van 23 december 2010, gewijzigd op 27 maart 2014, wordt opgeheven met ingang van 1 mei 2024.
Art. 2: Het stedelijk reglement betreffende de organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten wordt als volgt vastgesteld en treedt in werking op 1 mei 2024:
STEDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE ORGANISATIE VAN AMBULANTE ACTIVITEITEN OP HET OPENBAAR DOMEIN BUITEN DE OPENBARE MARKTEN
Afdeling 1: de organisatie van ambulante activiteiten op rondtrekkende wijze op het openbaar domein buiten de openbare markten
Artikel 1 - Toepassingsgebied
Deze afdeling is van toepassing op ambulante activiteiten die binnen de tijdspanne van één dag op verschillende locaties op het openbaar domein van de stad Tienen buiten de openbare markten, uitgeoefend worden.
Onder openbaar domein wordt verstaan:
- de openbare weg;
- alle andere openbare plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn en waar het logisch is dat bepaalde ambulante activiteiten mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een stadspark.
Artikel 2 - Voorafgaande machtiging
Eenieder die een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze wenst uit te oefenen op het openbaar domein van de stad, dient voorafgaand aan de uitoefening van de ambulante activiteit, de toelating te vragen aan het college van burgemeester en schepenen.
Indien het openbaar domein beheerd wordt door een andere instantie dan de stad, moet deze instantie ook instemmen met het gebruik van haar openbaar domein.
Artikel 3 - Aanvraag van de machtiging
De aanvraag tot het bekomen van een machtiging om een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze uit te oefenen op het openbaar domein van de stad, wordt via het digitale aanvraagformulier gericht aan het college van burgemeester en schepenen, Grote Markt 27, 3300 Tienen. De aanvraag moet de volgende gegevens vermelden:
- de routebeschrijving en eventueel de exacte locaties waar de ambulante activiteit zal worden uitgevoerd;
- een foto van het voertuig waarmee en eventueel van het standje waarin de ambulante activiteit wordt uitgeoefend;
- de dag(en) en uren waarop de ambulante activiteit wordt uitgevoerd;
- de aard van de verkochte artikelen;
- het ondernemingsnummer;
- de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat.
Artikel 4 - Weigering van de machtiging
De aanvraag tot het bekomen van een machtiging kan door het college van burgemeester en schepenen op gemotiveerde wijze geweigerd worden op één van de volgende gronden:
- de uitoefening van de ambulante activiteit brengt de openbare orde, de veiligheid, de volksgezondheid of de voedselveiligheid in het gedrang;
- de bescherming van de consument;
- de aangeleverde informatie in de aanvraag tot machtiging is niet conform artikel 3 van onderhavig reglement;
- de persoon die de machtiging aanvraagt vertegenwoordigt de onderneming niet rechtsgeldig.
Artikel 5 - Kennisgeving van de beslissing
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen wordt ter kennis gebracht van de aanvrager.
In geval van positieve beslissing, verkrijgt de aanvrager een machtiging met opgave van de aard van de producten of diensten die hij mag verkopen, van de eventuele exacte locaties en de route en van de datum en duur van de verkoop.
In geval van weigering, brengt het college van burgemeester en schepenen de reden(en) van weigering alsmede de rechtsmiddelen inzake beroep ter kennis van de aanvrager.
Artikel 6 - Schorsing of intrekking van de machtiging
De machtiging kan door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
- bij niet of niet tijdige betaling van de standplaatsvergoeding;
- indien er andere producten of diensten verkocht worden dan deze vermeld op de machtiging;
- indien een andere route of andere locaties of andere data en uren van verkoop dan deze vermeld op de machtiging, gehanteerd worden.
De beslissing tot schorsing of intrekking wordt aan de houder van de machtiging betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Artikel 7 - Controlebevoegdheid
Het personeel van de dienst integrale veiligheid en vergunningen en de marktleider(s) zijn in de uitoefening van hun opdracht bevoegd om de identiteit en de hoedanigheid van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen op het openbaar domein van de stad te controleren alsook om na te gaan of voldaan is aan de voorwaarden om een ambulante activiteit uit te oefenen op het openbaar domein van de stad.
Afdeling 2: de organisatie van ambulante activiteiten op niet rondtrekkende wijze op het openbaar domein buiten de openbare markten
Artikel 1 - Toepassingsgebied
Deze afdeling is van toepassing op ambulante activiteiten die gedurende minimum één dag per jaar op één locatie op het openbaar domein van de stad Tienen buiten de openbare markten worden uitgeoefend.
Onder openbaar domein wordt verstaan:
- de openbare weg;
- alle andere openbare plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn en waar het logisch is dat bepaalde ambulante activiteiten mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een stadspark.
Artikel 2 - Locaties voor de uitoefening van ambulante activiteiten
Standplaatsen op één of meerdere andere plaatsen van het openbaar domein kunnen door eenieder die ambulante activiteiten op niet rondtrekkende wijze uitoefent, aangevraagd worden. In functie van de gevraagde duurtijd van inname van de standplaatsen, worden deze standplaatsen toegewezen per abonnement of via de toewijzingsregels voor losse standplaatsen.
Artikel 3 - Voorafgaande machtiging tot het bekomen van een standplaats
Eenieder die een ambulante activiteit op niet rondtrekkende wijze wenst uit te oefenen op één of meerdere plaatsen op het openbaar domein van de stad, dient voorafgaand aan de uitoefening van de ambulante activiteit, machtiging hiertoe te vragen aan het college van burgemeester en schepenen.
Indien het openbaar domein beheerd wordt door een andere instantie dan de stad, moet deze instantie ook instemmen met het gebruik van haar openbaar domein.
Artikel 4 - Aanvraag van de machtiging - kandidatuurstelling tot het bekomen van een standplaats
§ 1. De aanvraag tot het bekomen van machtiging om een standplaats in te nemen op één of meerdere plaatsen op het openbaar domein van de stad, wordt via het digitale aanvraagformulier gericht aan het college van burgemeester en schepenen, Grote Markt 27, 3300 Tienen en vermeldt volgende gegevens:
- de exacte locatie waar de ambulante activiteit zal worden uitgevoerd, alsmede een inplantingsplan en een foto van de stand;
- de dag(en) en uren waarop de ambulante activiteit wordt uitgeoefend;
- de aard van de verkochte artikelen;
- het ondernemingsnummer;
- de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat.
§ 2. De kandidaturen worden ingediend via het digitale aanvraagformulier. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.
Artikel 5 - Voorwaarden inzake de toewijzing en inname van standplaatsen
De personen die conform de artikelen 40 en 41 van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen en innemen van de standplaatsen op de openbare markt, kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Artikel 6 - Weigering van de machtiging tot het bekomen van een standplaats
De aanvraag tot het bekomen van een machtiging kan door het college van burgemeester en schepenen op gemotiveerde wijze geweigerd worden op één van de volgende gronden:
- de uitoefening van de ambulante activiteit brengt de openbare orde, de veiligheid, de volksgezondheid of de voedselveiligheid in het gedrang;
- de bescherming van de consument;
- de aangeleverde informatie in de aanvraag tot machtiging is niet conform artikel 4 van onderhavig reglement;
- de persoon die de standplaats aanvraagt vertegenwoordigt de onderneming niet rechtsgeldig.
Artikel 7 - Toewijzingsregels per abonnement
Alle kandidaturen voor standplaatsen die worden toegewezen per abonnement, worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een register.
De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet worden ingewilligd of ingetrokken door de aanvrager. Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan dit register steeds geraadpleegd worden.
2. Volgorde van toekenning van de standplaats
Met het oog op de toewijzing van standplaatsen per abonnement, worden de kandidaturen geklasseerd in het register conform artikel 29 en 31 van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten.
Artikel 8 - Duur van het abonnement
Het college van burgemeester en schepenen bepaalt de duur van het abonnement. De abonnementen worden stilzwijgend verlengd, tenzij de houder afstand doet van zijn abonnement overeenkomstig artikel 14 of het abonnement geschorst of ingetrokken wordt door het college van burgemeester en schepenen conform artikel 13.
Artikel 9 - Register van de standplaatsen toegewezen per abonnement
Er wordt een register bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:
- de naam, de voornaam en het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend;
- in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
- het ondernemingsnummer;
- de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;
- in voorkomend geval, de hoedanigheid van standwerker;
- de datum van toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht;
- de prijs van de standplaats, behalve indien deze op een uniforme wijze vastgelegd is;
- desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van overdracht.
Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan dit register steeds geraadpleegd worden.
Artikel 10 - Toewijzingsregels voor losse standplaatsen
De toewijzing van losse standplaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.
Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.
Artikel 11 - Kennisgeving van de beslissing
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen wordt ter kennis gebracht van de aanvrager.
In geval van weigering, brengt het college van burgemeester en schepenen de reden(en) van weigering, alsmede de rechtsmiddelen inzake beroep, ter kennis van de aanvrager.
In geval van positieve beslissing, verkrijgt de aanvrager een machtiging met opgave van de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen, van de eventuele exacte locaties en de route en van de datum en duur van de verkoop.
Artikel 12 - Identificatievereiste bij het uitoefenen van ambulante activiteiten
Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op het openbaar domein, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op de stand of het voertuig, indien hij de activiteit aan de stand of het voertuig uitoefent. Het bord dient eveneens door de aangestelden aangebracht te worden wanneer zij alleen werken.
Het uithangbord bevat volgende vermeldingen:
1° hetzij de naam en de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend, hetzij de naam en de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;
2° de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;
3° al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel of indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;
4° het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).
Artikel 13 - Schorsing of intrekking van het abonnement
Het abonnement kan door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
- bij niet of niet tijdige betaling van de standplaatsvergoeding;
- indien er andere producten of diensten verkocht worden dan deze vermeld op de machtiging;
- indien een andere standplaats ingenomen wordt of andere data en uren van verkoop dan deze vermeld op de machtiging, gebezigd worden.
De beslissing tot schorsing of intrekking wordt aan de houder van het abonnement betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Artikel 14 - Afstand van het abonnement
De houder van een abonnement die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefent of de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie het abonnement werd toegewezen , kan hiervan afstand doen in de volgende gevallen:
- bij de vervaldag van het abonnement, mits een opzegtermijn van 30 dagen te respecteren;
- bij stopzetting van de ambulante activiteit, mits een opzegtermijn van 30 dagen te respecteren;
- bij definitieve ongeschiktheid om zijn activiteit uit te oefenen omwille van een ziekte of een ongeval, bewezen door een medisch attest, of omwille van overmacht, afdoende aangetoond.
De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De aanvragen van afstand van het abonnement worden betekend hetzij bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs, hetzij bij overhandiging tegen ontvangstbewijs, hetzij op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Artikel 15 - Controlebevoegdheid
Het personeel van de dienst integrale veiligheid en vergunningen en de marktleider(s) zijn in de uitoefening van hun opdracht bevoegd om de identiteit en de hoedanigheid van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen op het openbaar domein van de stad te controleren alsook om na te gaan of voldaan is aan de voorwaarden om een ambulante activiteit uit te oefenen op het openbaar domein van de stad.