Bevoegdheid
Juridische context
Vaststellen van het begrip 'dagelijks bestuur'
Krachtens het decreet lokaal bestuur moet de raad voor maatschappelijk welzijn vaststellen wat moet worden verstaan onder het begrip “dagelijks bestuur”. Het omschrijven van het begrip “dagelijks bestuur” en de delegatie van het dagelijks bestuur aan het vast bureau is noodzakelijk om de bevoegdheidsverdeling tussen de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau duidelijk af te lijnen alsook om een betere en efficiëntere werking van het bestuur en de administratie te verwezenlijken.
Het begrip 'dagelijks bestuur' wordt vastgesteld als volgt:
1. Overheidsopdrachten
Teneinde de democratische controle door de raad voor maatschappelijk welzijn te versterken, blijft de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van de volgende overheidsopdrachten:
- opdrachten van werken boven 1.000.000 euro exclusief btw;
- opdrachten van leveringen boven 200.000 euro exclusief btw;
- opdrachten van diensten boven 100.000 euro exclusief btw.
De raad voor maatschappelijk welzijn delegeert in het kader van het dagelijks bestuur zijn bevoegdheid voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten aan het vast bureau voor overheidsopdrachten tot en met:
- 1.000.000 euro exclusief btw, als het gaat om opdrachten van werken;
- 200.000 euro exclusief btw, als het gaat om opdrachten van leveringen;
- 100.000 euro exclusief btw, als het gaat om opdrachten van diensten.
2. Personeelsaangelegenheden
De raad voor maatschappelijk welzijn delegeert in het kader van het dagelijks bestuur zijn bevoegdheid voor het vaststellen van reglementen over personeelsaangelegenheden, met inbegrip van het arbeidsreglement en het vaststellen van het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn aan het vast bureau, met uitzondering evenwel van de rechtspositieregeling en de deontologische code van het personeel waarvoor de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd blijft.
Inzake personeelsaangelegenheden wordt de delegatie inzake het arbeidsreglement herbevestigd. Ook het vaststellen van het gezamenlijk organogram wordt gedelegeerd, aangezien dit bij uitstek een taak is voor de uitvoerende macht, die zich op een zo efficiënt mogelijke manier moet kunnen organiseren.
3. Het afsluiten van overeenkomsten met betrekking tot de verhuring, pacht, concessie, jacht- en visrechten van minder dan 9 jaar
Het afsluiten van overeenkomsten met betrekking tot verhuring, pacht, concessies en jacht- en visrechten voor meer dan negen jaar van onroerende goederen, eigendom van het OCMW, is sowieso een bevoegdheid van het vast bureau Deze bevoegdheid moet aldus niet gedelegeerd worden.
Voor het afsluiten van een overeenkomst m.b.t. verhuring, pacht, concessies en jacht- en visrechten tot ten hoogste negen jaar staat de bevoegdheid niet expliciet omschreven in het decreet lokaal bestuur. Het verdient aldus aanbeveling om deze bevoegdheid via het dagelijks bestuur expliciet te delegeren aan het vast bureau.
4. Investerings- en exploitatie-uitgaven
De delegatie van de investerings- en exploitatie-uitgaven is een herneming van de huidige situatie.
Investerings- en exploitatie-uitgaven worden nu samen vermeld, zodat nadien (kleinere) bedragen inzake investerings- en exploitatie-uitgaven via het budgethouderschap kunnen gedelegeerd worden binnen de organisatie.
Gezien deze delegatie in cascade moet gebeuren, is het aangewezen de delegatie van de investerings- en exploitatie-uitgaven in het dagelijks bestuur op te nemen.
5. Het aangaan van verbintenissen
Het betreft het aangaan van verbintenissen die geen financiële gevolgen hebben voor het OCMW of waarvoor er geen specifieke kredieten dienen ingeschreven te worden in het budget en die bijdragen tot de verwezenlijking van de goedgekeurde beleidsdoelstellingen.
6. Het aangaan en herschikken van leningen
De delegatie inzake het aangaan en herschikken van leningen is aangewezen omdat het aanbod voor een bepaalde rentevoet vaak slechts voor een korte tijd geldig is. De goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn zou dan een maand vertraging veroorzaken, in welk geval het aanbod van de bank voor een bepaalde rentevoet niet meer geldig is.
Een herschikking van een lening is enkel een raadsbevoegdheid indien de looptijd wordt ingekort of verlengd. Toch is het aangewezen om ook herschikkingen met wijziging van de looptijd te delegeren naar het vast bureau.
Wel blijft de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd voor het goedkeuren van de beleidsrapporten met daarin de meerjarenplanning. Deze bepaalt ook de leningscapaciteit van de stad.
Dagelijks personeelsbeheer
Het vaststellen van het begrip “dagelijks personeelsbeheer” wordt gedelegeerd aan het vast bureau. Het vast bureau zal verder definiëren welke personeelsaangelegenheden worden gekwalificeerd als dagelijks personeelsbeheer.
Dadingen met personeelsleden
Het aangaan van dadingen met personeelsleden naar aanleiding van een beëindiging van hun dienstverband, die de gevolgen van de beëindiging van dit dienstverband als voorwerp hebben, worden gedelegeerd naar het vast bureau. De dadingen die betrekking hebben op de algemeen directeur of financieel directeur kunnen evenwel niet gedelegeerd worden.
Artikel 1: Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 tot definiëring van het begrip dagelijks bestuur in het kader van delegatie van bevoegdheden en de delegatie van het dagelijks bestuur aan het vast bureau op basis van artikel 78 van het decreet lokaal bestuur wordt opgeheven.
Artikel 2: De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het begrip “dagelijks bestuur” vast als volgt:
1. inzake overheidsopdrachten: het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten tot en met:
2. inzake personeelsaangelegenheden: het vaststellen van reglementen over personeelsaangelegenheden, met inbegrip van het arbeidsreglement en het vaststellen van het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, maar met uitzondering van de rechtspositieregeling en de deontologische code van het personeel;
3. het afsluiten van overeenkomsten met betrekking tot de verhuring, concessie, pacht, jacht- en visrechten van minder dan negen jaar;
4. alle investerings- en exploitatie-uitgaven;
5. het aangaan van verbintenissen die geen financiële gevolgen hebben voor het OCMW of waarvoor er geen specifieke kredieten dienen ingeschreven te worden in het budget en die bijdragen tot de verwezenlijking van de goedgekeurde beleidsdoelstellingen;
6. het aangaan en herschikken van leningen, met inbegrip van het vaststellen van de voorwaarden en de procedure.
Artikel 3: De raad voor maatschappelijk welzijn delegeert het dagelijks bestuur, zoals vastgesteld in artikel 2 van dit besluit, aan het vast bureau.
Artikel 4: De raad voor maatschappelijk welzijn delegeert zijn bevoegd voor het vaststellen van wat onder het begrip "dagelijks personeelsbeheer" moet worden verstaan aan het vast bureau.
Artikel 5: De raad voor maatschappelijk welzijn delegeert zijn bevoegdheid om dadingen aan te gaan met personeelsleden naar aanleiding van de beëindiging van hun dienstverband, die de gevolgen van de beëindiging van dit dienstverband als voorwerp hebben, met uitzondering van de dadingen die betrekking hebben op de algemeen directeur of financieel directeur, aan het vast bureau.