Bevoegdheid
Juridische grondslag
De stad zet al decennia lang in op een breed vrijetijdsaanbod tijdens de schoolvakanties. In het verleden waren er een aantal particuliere speelpleinwerkingen die door de stad financieel ondersteund werden. Daarnaast zijn er de jeugdbewegingen die kampen organiseren voor hun eigen leden. Het grootste aanbod werd echter voorzien door de stad zelf.
De laatste jaren zien we enerzijds dat lokale verenigingen en organisaties allerhande initiatieven nemen om de vakantieperiodes zinvol in te vullen voor onze kinderen en jongeren: sportkampen, culturele activiteiten, themakampen, daguitstappen,... Een aantal van deze organisaties maken gebruik van de stedelijke infrastructuur, zoals sportcentrum het Houtemveld, lokalen in het Vrijetijdscentrum en het zwembad. Lokale verenigingen die op basis van bestaande reglementen erkend zijn als jeugdwerkinitiatief, sportvereniging of socio-culturele vereniging, kunnen deze infrastructuur gebruiken aan de meest voordelige tarieven. Deze verenigingen kunnen ook fiscale attesten afleveren voor de door hen georganiseerde activiteiten, conform de geldende regelgeving.
We stellen de voorbije jaren de opkomst vast van niet-erkende organisaties en verenigingen (zowel Tiense als niet-Tiense) die tijdens de schoolvakanties waardevolle activiteiten aanbieden op Tiens grondgebied. Voorbeelden hiervan zijn: Sportkamp Tienen, Zwemles Tienen, Grand slam, High Five, TS Events,...
Wanneer deze organisaties de stedelijke infrastructuur huren, betalen zij volgens het reglement een hogere huurprijs, die rechtstreeks aan de deelnemers wordt doorgerekend met hogere deelnamegelden als gevolg.
Een aantal van deze aanbieders kunnen geen fiscale attesten afleveren omdat ze niet erkend zijn door de bevoegde lokale overheid (stad Tienen) en/of niet zijn aangesloten bij een erkende koepel of (sport)federatie. Op basis van een verkregen advies van FOD Financiën (met referentienummer 738.439) blijkt dat een lokaal bestuur wel de vrijheid heeft om opvanginitiatieven te erkennen.
De vergunning, erkenning, subsidiëring of controle door de lokale openbare besturen of de openbare besturen van de gemeenschappen of van de gewesten moet gebeuren binnen de hen toegekende bevoegdheden (overeenkomstig de geldende decreten of regelgeving) en moet betrekking hebben op de opvang van kinderen...
In bepaalde gevallen kan de certificeringsinstantie (stad) beslissen om een bepaalde activiteit van een commerciële onderneming als een opvangactiviteit te erkennen. Het Wetboek van de inkomstenbelasting bevat geen specifieke criteria waaraan die vergunning, erkenning, subsidiëring of controle moet voldoen.
Indien een opvangvoorziening werd vergund, erkend, gesubsidieerd of gecontroleerd door een certificeringsinstantie voor een activiteit die betrekking heeft op de kinderoppas, komen de gedane uitgaven in aanmerking voor de belastingvermindering voor kinderoppas en moet de opvangvoorziening een attest 281.86 afleveren.
Het kunnen afleveren van een fiscaal attest aan de ouders zorgt alvast voor een verlaging van de financiële drempel.
We stellen vast dat enkele van deze aanbieders momenteel niet wensen te werken met tussenkomsten van het vrijetijdsfonds. Dit reglement werd in het kader van het Participatiedecreet ingevoerd om kwetsbare inwoners de kans te geven om tegen verminderd tarief deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod. De tussenkomst via het vrijetijdsfonds bedraagt 50% van de deelnameprijs. Voor de organisatie vergt dit slechts een beperkte administratieve last en ze dienen er rekening mee te houden dat het overmaken van de tussenkomst enige tijd in beslag neemt.
Het feit dat er meer en meer private initiatieven worden opgestart die een aanbod ontwikkelen voor Tiense kinderen en jongeren kunnen we alleen maar aanmoedigen. Door de aanwezigheid van dit private aanbod werd het eigen aanbod van de stad de voorbije jaren alvast bijgestuurd. Rekening houdend met de vaststellingen hierboven is het echter essentieel om m.b.t. organisaties die wensen toe te treden als partner in het vakantieaanbod voorwaarden te formuleren en gewenste kwaliteitsnormen te bepalen. Daarom stellen we een reglement voor om partners in het vakantieaanbod te erkennen. Hiermee dragen we bij aan een laagdrempelig, betaalbaar, kwalitatief en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor Tiense kinderen en jongeren. Door het invoeren van dit reglement kunnen we hopelijk aanbieders, die op dit ogenblik niet wensen te werken met tussenkomsten van het vrijetijdsfonds of niet wensen te voldoen aan de opgelegde voorwaarden en kwaliteitsvereisten, stimuleren om zich in regel te stellen. Naar onze inwoners toe geven we een duidelijk signaal dat organisaties die erkend worden als partner in het Tiense vakantieaanbod voldoen aan een aantal voorwaarden en kwaliteitsvereisten.
De raad van bestuur van het AGB keurde in zitting van 20 juni 2024 de aangepaste retributiereglementen m.b.t. het gebruik van de infrastructuur van het AGB goed. In de aangepaste reglementen werden, onder categorie A, partners in het vakantieaanbod reeds opgenomen. Na goedkeuring van een erkenningsreglement voor partners in het vakantieaanbod door de gemeenteraad, kan dit onmiddellijk uitgerold worden. Verenigingen die voldoen aan het reglement worden voor het kalenderjaar 2025 met terugwerkende kracht erkend vanaf 1 januari.
Adviezen aan het netwerk jeugd, het netwerk cultuur en het netwerk sport zijn in aanvraag en worden later toegevoegd.
Besluit
Met 27 stemmen voor (David Geladé, Jonathan Holslag, Nele Daenen, Gijsbrecht Huts, Werner Sabo, Stefanie Beelen, Liesbet Vannes, Olivia Verstrepen, Wim Bergé, Katrien Partyka, Nicky Martens, Bart Maes, Liesbeth Vanderloock, Els Moyens, Bernard Vandereyken, Davy Breels, Peter Reynaers, Maria Schaerlaekens, Nico Bielen, Sofie De Bruyne, Veronique Brasseur, Bart Thomas, Dominique Wilmots, Ine Tombeur, Bert Valkeniers, Ketty Vanherle, Anita Savonet), 4 onthoudingen (Elias Cool, Daniel Vanluyten, Heidi Merckx, Kevin Vanderwaeren) en 1 niet gestemd (Jos Mombaers)
Enig artikel: De gemeenteraad stelt het reglement tot erkenning als partner in het Tiense vakantieaanbod vast.
Reglement erkenning als partner in het Tiense vakantieaanbod
Art. 1: voorwerp
De stad Tienen wenst tijdens schoolvakanties een divers, laagdrempelig en toegankelijk vrijetijdsaanbod tot stand te brengen. Naast eigen initiatieven wenst ze hiervoor samen te werken met partners. Dit reglement regelt de erkenning van organisaties en initiatieven als partner in het Tiense vakantieaanbod.
Volgende organisaties kunnen zich kandidaat stellen als partner in het vakantieaanbod:
Art.2: gelijkstelling
Art. 3: fiscale attesten
Art. 4: looptijd
De erkenning is geldig voor één kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december).
Art. 5: voorwaarden
Om in aanmerking te komen als partner in het vakantieaanbod dient voldaan te worden aan volgende voorwaarden:
De partner in het vakantieaanbod voldoet aan volgende gewenste (kwaliteits)-vereisten:
Art. 6: aanvraag erkenning
Vul het digitale aanvraagformulier in.
Voeg deze documenten bij je aanvraag:
De partners in het vakantieaanbod worden aangesteld door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 7: sancties
Indien de organisatie niet langer voldoet aan de voorwaarden en de kwaliteitsvereisten zoals omschreven in dit reglement, kan het college van burgemeester en schepenen de erkenning als partner in het vakantieaanbod intrekken. De partnerorganisatie verliest ook het voordeeltarief m.b.t. de infrastructuur en wordt niet langer opgenomen in de communicatie van de stad omtrent het vakantieaanbod.
Bij discussies m.b.t. onderhavig reglement is het college van burgemeester en schepenen bevoegd.