Bevoegdheid
De stad Tienen wil zorgverstrekkers faciliteren om een parkeerplaats te vinden tijdens de uitoefening van hun beroep en voert het zorgparkeren in.
Bij zorgparkeren verlenen bewoners aan zorgverstrekkers de toestemming om te parkeren voor hun garage of oprit. De inwoner van Tienen die rechtmatig beschikt over een plaats kan deze vrijwillig aan de zorgverstrekker aanbieden. Bewoners duiden de beschikbare plaats aan met een ‘zorgsticker’. Enkel zorgverstrekkers met een geldige zorgverstrekkerskaart, met daarop het GSM nummer van de zorgverstrekker kunnen gebruik maken van de zorgparking tijdens de duur van het huisbezoek met een maximum van 1 uur. Op het moment van gebruik van de zorgparking, wordt eveneens de blauwe schijf gelegd. Indien de wagen verplaatst moet worden kan de bewoner de zorgverstrekker contacteren. De nodige afspraken en wijze van toestemming zijn vervat in dit stedelijk reglement voor zorgparkeren van de stad Tienen en is van toepassing op het volledige grondgebied.
Het advies van de politiezone Getevallei werd hierbij ingewonnen. Het voorliggende reglement werd inhoudelijk bijgestuurd op advies van politie. Zorgparkeren is niet wettelijk geregeld en steunt op een gedoogbeleid. Volgens art. 25.1.3° van de wegcode is het immers verboden een voertuig te parkeren voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op de inrij is aangebracht. De wegcode spreekt enkel – over een inschrijvingsteken (= kentekenplaat) en niet over een ander teken of logo dat het parkeerverbod voor een inrij kan opheffen. Een of ander teken/logo van ‘Parking Plus’ heft m.a.w. het parkeerverbod voor een inrij niet op. Wat handhaving betreft bepaalt art. 25.1.3° van de wegcode: inritbelemmering, politie kan enkel optreden op vraag eigenaar inrij/garage; in dit geval verbaliseren + takelen voertuig mogelijk. Politie is niet meer bevoegd voor reglementen inzake gemeentelijke parkeerkaarten (werd gedepenaliseerd en niet opgenomen in de GAS-wet).
Besluit
Enig artikel: Het reglement zorgparkeren wordt vastgesteld als volgt en gaat in voege vanaf 1 april 2025:
REGLEMENT ZORGPARKEREN
Artikel 1 : Toepassingsgebied
Voor de toepassing van dit reglement hebben de onderstaande termen de volgende betekenis :
De aanbieder: de persoon die het actueel, rechtmatig en exclusief gebruiksrecht uitoefent ( bv eigenaar, huurder, vruchtgebruiker…) op een garage of een oprit en die toelaat dat de gebruiker een voertuig gratis parkeert op de plaats voor de garage of inrit tijdens de duur van de zorg, met een maximumduur van 1 uur.
De gebruiker: de professionele medische zorgverstrekker aan huis en in functie die gelinkt is aan een RIZIV-nummer en werkzaam is op het grondgebied van de stad Tienen. Deze is in het bezit van een medische zorgverstrekkerskaart.
De plaats voor een oprit of garage: de plaats, op openbaar domein, voor een inrit of garage op het grondgebied van het centrum Tienen die ter beschikking gesteld wordt aan de zorgverstrekker voor het parkeren gedurende de zorg, met een maximumduur van 1 uur.
De zorgparkeerkaart: een parkeerkaart, ter beschikking gesteld door de stad Tienen aan de gebruiker die aantoont dat hij gebruiker is en de mogelijkheid heeft om voor de inrit of garage van een aanbieder gratis te parkeren tijdens een huisbezoek en maximum voor de duur van 1 uur. De zorgparkeerkaart vermeldt duidelijk het GSM nummer van de gebruiker waarop hij/zij bereikbaar is tijdens het gebruik van de plaats voor de oprit of garage.
De sticker ‘zorgparkeren’ : door deze sticker aan te brengen aan de garage of inrit, geeft de aanbieder aan dat de plaats voor de garage of de inrit door de gebruiker kan aangewend worden om zijn voertuig te parkeren. Deze sticker wordt kosteloos ter beschikking gesteld door de stad Tienen.
Artikel 2 : Voorwerp
Dit reglement zorgparkeren is van toepassing op alle aanbieders en gebruikers van een plaats voor een oprit of garage in functie van zorgparkeren.
Artikel 3 : Organisatie van zorgparkeren
Door zich aan te melden via de website www.tienen.be/zorgparkeren en door het aanvinken van ‘ik ga akkoord met het stedelijk reglement voor zorgparkeren in de stad Tienen’ aanvaarden zowel de aanbieder als de gebruiker zonder enig voorbehoud het reglement zorgparkeren en alle wijzigingen ervan. De aanbieder geeft duidelijk zijn identiteit en de precieze locatie van de plaats om te parkeren op. Indien blijkt dat de zorgparkeerplaats gelokaliseerd wordt op een plaats waar nooit geparkeerd mag worden, weigert de stad de aanvraag tot zorgparkeerplaats. Na toekenning van de zorgparkeerplaats ontvangt de aanbieder een sticker zorgparkeren die hij kan laten opsturen naar een thuisadres of afhalen aan de onthaalbalie van het stadhuis. De gebruiker ontvangt een zorgparkeerkaart, die wordt opgestuurd naar een thuisadres.
Artikel 4 : Verbintenissen voor de aanbieders
- De aanbieder verbindt zich ertoe de vrije zorgparkeerplaats ter beschikking te stellen aan zorgverstrekkers met een zorgparkeerkaart, dit zonder enige discriminatie of voorkeur van de zorgverstrekker.
- De aanbieder is ten allen tijde verplicht de zorgparkeersticker zichtbaar aan te brengen ter hoogte van de zorgparkeerplaats, dit op een hoogte van ± 1,5 m hoogte boven de begane grond.
- Potentiële parkeerruimte voor gemeenschappelijke garages/opritten ( bv van een appartement) kunnen niet worden opgenomen als zorgparkeerplaats. Evenmin kunnen plaatsen voor een inrij of garage, gelegen in een zone waar een parkeerverbod geldt op basis van het verkeersreglement, aangeboden worden als zorgparkeerplaats.
- Indien de aanbieder de plaats niet langer beschikbaar wenst te stellen dient deze de sticker te
verwijderen en de stad op de hoogte te stellen.
- De zorgparkeerplaats wordt kosteloos ter beschikking gesteld. De aanbieder mag geen vergoeding vragen aan de zorgverstrekker.
- Als de aanbieder wenst dat andere voertuigen dan die van de zorgverstrekkers kunnen gebruik maken van de ruimte voor de inrit of garage, dan dient de nummerplaat van deze overige voertuigen duidelijk leesbaar aangebracht te worden op de inrit of garage.
Artikel 5 : Verbintenissen voor de gebruikers
- De gebruiker is ten allen tijde verplicht de zorgkaart met daarop het GSM nummer waarop de zorgverstrekker bereikbaar is tijdens het gebruik van de zorgparkeerplaats, duidelijk leesbaar in het voertuig te leggen in de periode waarin hij gebruik maakt van een plaats voor zorgparkeren. Bij wijziging van het GSM nummer dient een nieuwe zorgparkeerkaart te worden aangevraagd via de website van de stad Tienen. De oude zorgkaart moet op dat moment worden ingeleverd.
- De gebruiker moet de parkeertermijn van 1 uur steeds respecteren en bij het in gebruik nemen van de zorgparkeerplaats een blauwe schijf instellen op het uur van aankomst.
- De gebruiker moet het voertuig, op vraag van de aanbieder, zo snel mogelijk verplaatsen.
- De gebruiker leeft de verkeersregels na en zijn voertuig mag geen hinder veroorzaken voor andere weggebruikers, in eerste instantie zachte weggebruikers (voetgangers, fietsers,…)
- De zorgparkeerplaats wordt kosteloos ter beschikking gesteld. De gebruiker mag geen vergoeding aanbieden aan de zorgverstrekker.
- Het is de gebruiker niet toegelaten :
• Een plaats voor een oprit of garage op te eisen van de aanbieder, bijvoorbeeld wanneer er andere voertuigen geparkeerd staan. De zorgparkeerkaart biedt een parkeermogelijkheid, geen garantie.
• De zorgparkeerkaart te gebruiken buiten het kader van zorgparkeren, bijvoorbeeld door te
parkeren voor een oprit of garage die niet is aangeduid met een sticker zorgparkeren.
• Misbruik te maken van een plaats zorgparkeren door deze te gebruiken als men geen zorg
verstrekt
• De plaats voor een oprit of garage te gebruiken zonder geldig GSM-nummer op de zorgparkeertkaart
• Op welke wijze ook, een plaats voor een oprit/garage te reserveren of zich te laten voorbehouden.
• Een vergoeding te betalen aan de aanbieder van een plaats zorgparkeren
• De zorgparkeerkaart te laten gebruiken door derden.
• Een plaats voor een inrit/garage te gebruiken als men de zorgparkeerkaart niet bij heeft.
- De gebruiker is verplicht zich af te melden bij de stad Tienen en de zorgparkeerkaart terug te bezorgen wanneer hij/zij de deelname aan zorgparkeren stopzet of niet langer voldoet aan de voorwaarden voor het gebruik van de parkeerkaart.
Artikel 6 : Slotbepalingen
1. Het verkeersreglement en meer bepaald alle artikelen omtrent stilstaan en parkeren, blijven van kracht. Zo kan er binnen een zone E1 (verboden parkeren) of voetgangerszone geen sticker
worden aangevraagd of niet worden geparkeerd wanneer er gele onderbroken lijnen werden
getrokken voor de garagepoort of inrit.
2. Het betreft een uitzondering op het algemene parkeerverbod voor de inrit van eigendommen. De politie is binnen het kader van het verkeersreglement bevoegd bij eventuele conflicten over het gebruik van de plaats voor de oprit of garage en kan hierbij, indien nodig, overgaan tot het vaststellen van een inbreuk op het verkeersreglement en het wegtakelen van het voertuig van de gebruiker.
3. Klachten en suggesties kunnen steeds worden doorgegeven aan de stad Tienen via de gebruikelijke kanalen.
4. Stad Tienen kan het zorgparkeren ten allen tijde stop zetten.
5. Stad Tienen behoudt zich het recht voor, bij het niet naleven van één of meerdere bepalingen van het gebruiksreglement:
• Door de gebruiker : om de zorgparkeerkaart in te trekken. De gebruiker wordt hiervan per post op de hoogte gesteld. Indien hij/zij de zorgparkeerkaart niet binnen de in de brief bepaalde termijn inlevert, worden juridische stappen ondernomen.
• Door de aanbieder : om de plaats voor de oprit/garage te schrappen en van de website te halen.
6. Op dit reglement en op alle betwistingen is het Belgisch recht van toepassing.