Bevoegdheid
Juridische context
Deze deontologische code gaat eerst in op ‘goed ambtenaarschap’. Dat is een basishouding, een mentaliteit waarop al de handelingen en beslissingen van een ambtenaar gebaseerd moeten zijn. Daarnaast bevat de deontologische code een aantal ‘gedragsregels’, zijnde de regels die elke medewerker minstens moet toepassen. Zo weten de medewerkers wat er van hun verwacht wordt en wat burgers en externe partijen van de medewerkers kunnen en mogen verwachten.
De deontologische code heeft bijgevolg ook een beschermende functie want ze helpt de medewerkers om risico’s te herkennen, weerstand te bieden aan verleidingen en aan valse of lastig weerlegbare beschuldigingen en om druk van buitenaf te weerstaan. Die risico’s hebben te maken met geld, macht, kennis(monopolie), afhankelijkheid, emotionele betrokkenheid, een dubbele pet, enz. en zouden tot gevolg kunnen hebben dat de ambtenaar misschien niet meer in volledige onafhankelijkheid (en dus in het algemeen belang) een beslissing kan nemen. De ‘gedragsregels’ helpen de medewerkers bij alle handelingen en beslissingen en beschermen hen tegen vergissingen of misstappen door onwetendheid.
De deontologische code spoort de medewerkers daarnaast ook aan om altijd zelf te blijven nadenken, zich constant bewust te zijn van wat het betekent om als ambtenaar integer te handelen en hierover in dialoog te gaan met de collega's en de leiddinggevenden. Deze laatsten hebben overigens een voorbeeldfunctie voor bewustwording en naleving van de deontologische code.
Op deze manier is de deontologische code bijgevolg een instrument dat de medewerkers zal helpen in hun handelen opdat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in de werking van de organisatie.
Aan het vast bureau wordt voorgesteld om de bijgevoegde deontologische code vast te stellen en deze voor te leggen aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn voor goedkeuring.
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de deontologische code voor stad en OCMW Tienen goed.